Aquarelle inspiratie...

Gepubliceerd op 9 februari 2022 om 10:35

Aquarelle/ waterverf

Jaren geleden kocht ik 'echte' aquarelle van Winsor & Newton. Dit was niet te vergelijken met de waterverf van een goedkoper merk uit een speelgoedwinkel bijvoorbeeld.  Dat is leuk voor kinderen maar geeft absoluut niet het gewenste effect zoals het zou moeten zijn. Hier is dus gelijk het verschil van kwaliteit en dus direct het verschil in benaming waterverf / aquarelle. 

Ik wil je niet op kosten jagen maar als je echt wilt experimenteren met aquarelle, raad ik je echt aan een pokketformaat van Winsor & Newton aan te schaffen van €12.95 daar zit ook nog eens een mooi kwastje bij waarmee je gelijk van start kunt. Voordelen hiervan zijn:

° Je hebt direct mooie primaire kleuren dus je kunt alles mengen tot heel veel kleuren. 

° Je kunt dit altijd meenemen ergens heen, mooie bijkomstigheid om dus overal creatief te zijn ;)

° Direct een mooie basis om je aquarelle avontuur meer eigen te maken.

 

 

Papier/ kwast

Hoe meer grams papier, hoe fijner voor aquarelle. Meestal staat dit aangegeven op de verpakking van het papier of boekje wat je aanschaft. Vanaf 200 gram kun je al heel fijn werken met aquarelle. Het papier bobbelt dan wel wat als je heel nat gaat werken maar prima om te starten en te experimenteren!

Ik gebruik zelf graag Fabriano accademia tekenpapier 200 gram. Het duurdere aquarelle papier van 300 gram ligt qua prijs hoger en word dan ook het meeste geadviseerd omdat dit nog meer water opneemt en je dus nog betere resultaten kunt krijgen. Natuurlijk aan jou de keuze! 

Kwasten zijn er in overvloed. Zoveel keuze dat je als beginner het jezelf niet te moeilijk moet maken hierin. Ik gebruik zelf de raphael nummer 2 het liefst. Dit is een volle kwast en werkt erg fijn. Zeker voor grote vlakken in te kleuren plus hij heeft ook een mooie fijne uitloop. Dus ook voor de fijnere werken is hij erg geschikt. Omdat ze best prijzig zijn zou ik als beginner zeggen start met één goeie dan kom je al heel ver! 

 

 

Lastig

Aquarelle wordt als een van de lastigste schilderstechniek gezien. Laat je nou niet weerhouden hiervan, omdat dit als lastig beschouwd wordt.

Ga gewoon spelen! Ga op onderzoek uit wat het doet. Maak het jezelf niet te moeilijk en begin gewoon met strepen,  stipjes, kronkeltjes, blaadjes wat er ook in je opkomt. Zo is iedereen begonnen dus dat kan jij ook. 

 

Daag jezelf uit

Ga een stap verder met simpele kleine voorwerpen in te kleuren. Start met lichte opzet dus veel water en weinig verf. Dit doe je, door je kwast in het water te dopen en daarna heel licht door de verf te halen. Hoe meer je door de verf heen gaat hoe meer pigment aan je kwast. Je kunt het effect ervan checken, door wat kleine probeelseltjes te maken naast je project. Je kunt ervoor kiezen om je verf te laten vloeien of laag voor laag te werken. 

 

° laten vloeien is nat in nat, je bent dan ook enigszins de controle kwijt want de verf gaat alle kanten op ;) laat het los, laat het gaan. Nu moet je haha...

° laag voor laag is geduld hebben, laten drogen dus tussendoor.

 

Start jou experiment

Laat dit een fijne start zijn om jou aquarelle avontuur te beginnen. Door het veel te doen, zul je zien dat je groeit! 

Benieuwd wat jou ervaring gaat zijn. Heb je vragen stel ze gerust hou van connecten met like-minded people! 

Creatieve groet Silvana

 

Reactie plaatsen

Reacties

Sabine
2 jaar geleden

Lekker bezig Syl! Mooie blog weer. Liefs Bien