Lets start something new!

Gepubliceerd op 28 december 2021 om 17:15

Al een hele lange tijd zat dit te knagen. Een blog!

Maar ja, waar begin ik? Nou, ik begin gewoon. Niet geschoten is altijd mis, toch?  Ik voel, dat ik met schrijven nog meer mijn enthousiasme voor creativiteit over kan brengen naar andere. Ik wil wat dieper ingaan op  onderwerpen zodat het andere kan inspireren en triggeren om creatief aan de slag te gaan. 

Veel leesplezier! 

Creatieve groet Silvana

Laat ik beginnen bij het begin! 

Het onderwerp wat mij bezighoudt. Een belangrijk onderwerp als je het mij vraagt. Hierdoor is mijn cursus Creative Nature onstaan. 

Het doel van het menselijk leven is meester te worden over de eigen natuur, doe dus hetgene wat het meest bij jou hart ligt! 

 

 

Wat is creativiteit? 

Creativiteit wordt in verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen.

 

Creativiteit is verbinding. Creativiteit helpt ons onze ' natuur', onszelf, te begrijpen. Het is een tool om inzicht te krijgen in wie je, en wij, nu eigenlijk bent, en zijn. Creativiteit zorgt dat we blijven scheppen. Kunst is een grote weergave van dat proces.

 

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik enorm gegroeid ben sinds ik creativiteit echt een plek in mijn leven heb gegeven. Het was altijd al op de achtergrond maar het voelde als niet geaccepteerd omdat in mijn ogen creativiteit een ondergeschoven kindje is in onze maatschappij. Vooral denken en doen zoals iedereen dat doet en dan is het goed. Dat werkt niet zo voor mij. Sinds ik dat los heb gelaten en echt mijn hart volg weet ik weer wie ik ben. Ik leef veel bewuster, dit allemaal door te doen, waar ik blij van word, waar mijn hart ligt. Dat is kunst maken en doorgeven. Mijn creative nature! 

 

Mijn creativiteit was weggevaagd door ons leersysteem. Ons leersysteem, wat ooit een wending kreeg die deels te danken was aan meneer Ford. Het werd lopende band werk en massaproductietechnieken waar ons leersysteem op aangepast werd. Wij hadden en wij hebben nog steeds een leersysteem, wat voor een groot deel bestaat uit het opvoeden van producten. Wat toen waarschijnlijk 'goed' was en nog steeds 'goed' is, voor onze economie. Al is mijn mening daar anders over maar dat is een ander verhaal. Plus dat het helemaal niet goed voor ons creatiefdenkvermogen, als je het mij vraagt! Het is vooral het gebruik van je linkerhersenhelft wat wij doen in onze maatschappij. Terwijl juist het gebruik van beide je verbinding maakt. De perfecte balans dus! 

 

Ik ben van mening dat wij heel veel kunnen leren door onze  eigen creativiteit in te zetten. Creativiteit is een vaardigheid dus ja, dat kun je leren. Hiervoor zet ik graag vormen van kunst in. Door het artistieke kunstzinnige proces in te zetten zoek je niet naar één oplossing, maar het geeft ruimte, ruimte in je hoofd, ruimte in je leven. 

 

In onze samenleving lijken kunst en creativiteit met elkaar verbonden. Kunst lijkt ook verbonden met cultuur. De drie woorden worden ook op allerlei manieren door elkaar gebruikt. 'Leren van kunst' is ruimte maken voor en door creativiteit. 'Cultuur' is een woord dat enigzins te vangen is in 'al het menselijk denken en handelen dat uitgedrukt is en kan worden'. Kunst kan mensen de mogelijkheid geven om dat van binnen leeft te verbinden met de buitenwereld. 

 

 

 

Hoe maak jij jouw creativeit weer eigen?

Resetten

Jouw manier van kijken, voelen en doen heeft alles te maken met jouw creativiteit. Het is enorm belangrijk om je vrij te voelen. Waardoor je lekker uit je hoofd gaat en in een creatieve flow komt. 

Ik ben van mening dat het belangrijk is om te kijken naar belemmeringen en deze duiveltjes om te draaien in positiviteit. Zodat je weer creatief aan de slag kunt gaan.

Alles waar jouw hart sneller van gaat kloppen, kun jij inzetten als een creatief proces voor jezelf. Dit is iets individueels, je gaat op onderzoek uit, je gaat maken en je reflecteert.

Als jij dit eigen wil maken zal je dit dus als een dagelijkse bezigheid kunnen implementeren zodat jou creativiteit vleugels gaat krijgen. 

 

 

 

Wat is creativiteit voor mij!

Creativiteit is voor mij verwondering, spelen, iets maken, kapot scheuren hoort daar ook bij. Genieten van iets kleins dat uit kan groeien tot iets groots. 

Creativiteit staat wat mij betreft met alles in verbinding. Het begint bij je mindset. Door mijn mindset te veranderen in bepaalde dingen ben ik anders gaan kijken naar mijzelf en de wereld om mij heen. Dit stuk was voor mij heel belangrijk en nog steeds om rust te krijgen. Dit heeft voor iedereen een andere invulling, omdat ik toch wel merk dat het dicht bij jezelf komen vaak als zweverig wordt gezien. Ik zou zeggen geef het de voordeel van de twijfel en ga zelf op onderzoek uit waar jij rustig van wordt. Daar begin je al met jou creatief proces. 

 

Mijn momenten van rust..

 • Wandelen in de natuur ~ zoek op natuurmonumenten naar de mooiste plekken er zijn er zoveel. 
 • Lezen  ~ ontdekt afgelopen jaar dat dit mij rust kan geven.
 • Meditatie ~ meditationapp ( hier is heel veel in te vinden ga op onderzoek uit wat jij fijn vindt) 
 • Yoga ~ dit kan heel goed thuis via youtube als je wilt beginnen  wil je een stok achter de deur volg dan _joycemol @instagram 

 

Tijd om die creativiteit een boost te geven!

Zoals je misschien al is opgevallen, heb ik verschillende creatieve uitlaatkleppen. Tekenen, schilderen en fotografie zijn wel de meest voorkomende bij mij ;). Ik hou ervan zo gedetailleerd mogelijk, de natuur of onderdelen van de natuur, te verwerken in mijn kunst. In de loop der jaren heb ik natuurlijk al heel wat materiaal verzameld. Ook ik heb dit op moeten bouwen en is niet direct een groot walhalla qua materiaal. Alles is een proces! Mijn tekenskilss zijn echt niet aan komen waaien, door dit heel veel te doen, heb ik dit eigen gemaakt. 

 

Ook jij kan jou creative nature terug vinden iedereen is immers  creatief geboren alleen we zijn het verleerd in de loop der jaren.

Heb jij een creatieve uitlaatklep? Of ben je op zoek maar weet je niet goed waar te beginnen? Ga dan eerst op onderzoek uit, de speelwereld is zo groot. Inspiratie is overal te vinden. Kijk hier wat jou het meeste triggert. Om dit niet direct een grote kostenpost te laten worden kan je voor jezelf gaan kijken naar alternatieven hiervoor.

 

Mijn alternatieven voor materiaal om te starten met tekenen, schilderen of fotografie.

 • Zoek duurzaam en kijk naar tweedehands bijv. voor een camera. 
 • Kijk eerst eens wat je wel niet in huis hebt, daar kun je ook versteld van staan. 
 • Tekenen kan heel simpel met een pen of een potlood.
 • Schilderen kun je zo beginnen met verf van de action.
 • Waterverf raadt ik aan een set te kopen van Winsor and Newton een klein beginnertravelset met kwastje erbij. €21,95 heb je al een mooi setje.
 • Papier kun je zo gek doen als je zelf wilt de schetsboeken van de action zijn een prima start.
 • Canvasdoeken van de action zijn ook een prima start om op onderzoek uit te gaan voor het schildersproces. 

Creativiteit is een belangrijk  en essentieel onderdeel van ons bestaan en geld, als je het mij vraagt voor ieder beroep wat er ook bestaat.  Ik hoop jou hiermee te inspireren je persoonlijke levensdoel te (her)ontdekken! Ik heb aan die van mij eindelijk gehoor gegeven ;) Ik ben een kunstenaar die verbinding maakt! 

 

                      Ikigai

 

 

 

Wil jij wat kwijt over creativiteit of jou ervaring delen wat creativiteit voor jou doet? Laat gerust een reactie achter ;)

 

Liefs en een dikke creatieve groet Silvana 

Reactie plaatsen

Reacties

Sylvia
2 jaar geleden

Wat een mooie inspirerende blog heb je geschreven. Leuk om te lezen hoe jij creativiteit ziet en hoe het bij jou is gaan groeien. En ja, soms heb niet veel nodig als je creativiteit een plekje in je leven wilt geven.

Sabine
2 jaar geleden

Super leuk Sil! Ik voel je enthousiasme en liefde voor wat je doet en dat je dit anderen ook zo gunt!
Liefs

Judith
2 jaar geleden

Wauw Silvana

Wat mooi tot op de kern beschreven. Terug naar creativiteit! Terug naar onze oorsprong waarin iedereen zich meer verbonden met zichzelf zal voelen.

Liefs Judith

Marian
2 jaar geleden

Mooie blog